İpoteğe dayalı konut finansman sistemi için üç ayrı model düşünülüyor. Plan çerçevesinde kredi aylık ödemeleri aylık gelirin dörtte birini aşamayacak.
Hükümet, ipoteğe dayalı konut finansmanı sistemi (mortgage) için harekete geçti. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bugünkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında konut finansmanıyla ilgili yasaya son şeklini vermeye çalışacak. Nüfusun yüzde 60’ını kapsaması planlanan programla ev sahibi olmak için kredi aylık ödemeleri aylık gelirin yüzde 25’ini geçmeyecek. Kredi tutarı ise, evin değerinin yüzde 70’ine kadar ulaşabilecek.
Sermaye Piyasası Kurulu koordinatörlüğünde yaklaşık bir yıl süren çalışmayla hazırlanan ipoteğe dayalı konut finansman sistemi yasa tasarısını hükümet önümüzdeki dönemde Meclis’e sevkedecek. Çalışmada, konut finansmanını sağlayacak ipoteğe dayalı menkul kıymet kuruluşlarının anonim şirket olarak yapılandırılması öngörülüyor.
TAHVİL İHRACI GÜNDEMDE
Konut finansmanı için üç sistem öneriliyor. İlk model çerçevesinde, menkul kıymet kuruluşları tahvil ya da bono ihracı ve doğrudan kredi alımıyla fon toplayacak. Bu fonlarla bankalara açılan krediyi ise vatandaşlar kullanacak. İkinci öneride, bankaların tüketicilere kullandırdığı kredilerden doğan alacaklarını ipotek kuruluşlarına satması yer alıyor. Bu kuruluşlar da kredilerden doğan alacaklarına dayalı fon ihracı yapacak.
Üçüncü model ise, ipotek kuruluşlarının kredilerden doğan alacaklarının bu kez kuracağı ipotek yatırım fonlarına devrini öngörüyor. Bu fonlar da ipotek kuruluşlarının garantisinde sözkonusu alacaklara dayalı menkul kıymet ihracı gerçekleştiriyor.
Makroekonomik istikrar, düşük ve istikrarlı faiz oranlarını şart koşan Sermaye Piyasası Kurulu, aylık ödemelerin aylık gelirin yüzde 25 ila 30’unu geçmemesi uyarısında bulunuyor. Halkın yüzde 60’ını kapsayacak sistemde kredi tutarı evin değerinin yüzde 70’ine ulaşabilecek. |