İpoteğe dayalı uzun vadeli konut kredisi ya da bilinen adıyla mortgage yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’ndan büyük bir süratle geçti.
Tasarının görüşmeleri sırasında en büyük sürpriz Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in,”Bu sistemin ödeme gücü olmayanlara hitap etmediğini kabul etmek gerekir. Asgari ücretli ya da dar gelirliler bu sistemle konut sahibi olamazlar” itirafı oldu. Tasarıda yer alan vergi teşviği de Maliye Bakanı Unakıtan’ın isteği doğrultusunda çıkartıldı.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kamuoyunda mortgage olarak bilinen konut finansman sisteminin dar gelirliler için uygun olmadığını kabul ederek, “Eğer ödeme kabiliyeti varsa krediyi alır ve konut sahibi olur. 50 bin YTL kredi alan biri 20 yıl vadede aylık ödeyeceği miktar 551 YTL olacaktır. Yani bu düzeyde ödeme gücü olmayan biri bu krediyi alamaz, dar gelirli asgari ücret sahibi biriyse olmaz” dedi.
Yaklaşık 1,5 yıldır beklenen yasanın mimarlarından Şener, sistemin bir anda konut sorununa çare olmayacağını ama önümüzdeki 10-20 yılda hayatın bir parçası haline geleceğini belirtti.
Şener’in bu sözleri, muhalefet tarafından “takdirle karşılanan bir itiraf” olarak değerlendirildi.
Bu arada, Maliye Bakanı Unakıtan ile Abdüllatif Şener’i karşı karşıya getiren vergi teşviğinden de vazgeçildi.
Yasa Unakıtan’ın istediği şekilde geçerken, Şener’in ilk kez ev alacaklar için öngörülen düzenlemeden vazgeçilmesi yönündeki önergeyi genel kurulun takdirine bırakması dikkat çekti.
YASA NE GETİRİYOR Mortgage yasasıyla, uzun vadeli taksitlerle ev sahibi olma koşulları düzenleniyor.
Yasaya göre tüketici kredi kullanırken, sabit veya değişken faizi tercih edebilecek, borcunu erken kapatmak isteyene ana para üzerinden yüzde 2 oranında erken kapatma cezası uygulanacak.
Banka, 2 ay kredi taksitini ödeyemeyenin evini satma hakkına sahip olacak. Kendi arsasına konut yapacak olanlar da sistemden yararlanabilecek.
Mevcut konut kredilerinden yararlananlar, yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde itiraz etmezlerse mortgage sistemine dahil edilecekler.
Konut kredisi alan kişilerin hayat sigortası yaptırması zorunlu tutulacak.
Kredi alan kişilerin vefat etmesi durumunda vefat edenin yakınları sisteme devam etmek zorunda olmayacaklar.
“BORÇSUZ VE UMUTSUZ YAŞAMAKTANSA...” Şener, Tutsat (Mortgage) sistemiyle “borçluluk artımı” olacağı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını belirterek, “Çünkü borçsuz ve umutsuz yaşamaktansa, borçlu ve umutlu olmak, daha fazla tercih edilecek bir durum” dedi.
Şener, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda “Mortgage” olarak bilinen Konut Finansman Sistemine (Tutsat) ilişkin tasarının kanunlaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.
Genel Kurul’da, Türk mali sisteminin en büyük reformlarından birinin gerçekleştirildiğini, yeni bir konut finansman sisteminin uygulamaya girdiğini kaydeden Şener, bu kanunda her şeyden önce konut finansmanı kavramı getirildiğini anlattı.
Bakan Şener, kanunla; bitmiş, tamamlanmış, kullanma izni olan konutların satın alımında kredilendirmeye imkan sağlanacağını söyledi.
Kanunla, tamamlanmış konutların finansal kiralanmasına imkan sağlanacağını, proje ve inşaat halindeki konutların bu sistemden yararlanacağını ifade eden Abdüllatif Şener, şöyle devam etti:
“Konut sahibi olan kişilerin konutlarını yenilemek ve güçlendirmek ihtiyacı duymaları halinde, sahip oldukları konutu teminat göstermek suretiyle krediye ulaşacaklar. Ülkemizde depreme dayanıklı konut sorunu vardır. Mevcut konutların depreme dayanıklı hale getirme sorunu vardır. Buna önemli ölçüde finansman sağlayacak bir mekanizma devreye konuldu. Yeniden finansman kredileri söz konusudur. Bir konutu alırken kredi alan, daha sonraki yıllarda faiz oranlarının düşmesiyle önceki aldığı yüksek faizli krediyi ödemek istemeyenler, yeniden kredi alabilecek, eski kredilerini kapatabilecek.” |