Vaillant Türkiye Ülke Yöneticisi Christoph Grosser, ısıtma alanında geleceğin tüketiciye tasarruf ve konfor sunmaktan geçeceğini belirterek, akıllı ev sistemlerine ağırlık vereceklerini söyledi. Grosser, 2.5 milyon Euro’ya mal olan Türkiye’deki yeni merkezine taşınan Alman grubun, akıllı ürün ve hizmetler üzerinde çalıştığını bildirdi.
HEM ISI HEM ELEKTRİK: Vaillant’ın yeni merkezinde sergilediği ürünler arasında ise, ‘Fuel Cell’ adını verdiği yakıt hücresi cihazı dikkat çekti. Ürettiği elektrikle evin hem enerji hem de ısıtma ihtiyacını karşılayabilen cihaz, doğalgaz dağıtım şebekesine bağlanıyor. Burada doğalgazın hidrojeni, hücrenin içinde elektron ve protonlara ayrılıyor. Ancak elektronlar cihazın diyaframından geçemediği için bir devre üzerinden akış sağlanarak elektrik enerjisi elde ediliyor. Bu doğru akım, alternatif akıma çevrilmesi için bir alternatöre gönderiliyor ve orada alternatif akıma dönüşüyor. Sonunda günlük yaşamda kullanılabilecek elektrik ortaya çıkıyor.
PİYASAYA İÇİN ERKEN: Yine aynı aygıtta kullanılan hidrojen protonu ise, havanın oksijeni ile birleşip suya dönüşüyor. Buradaki kimyasal reaksiyon sonucu ortaya çıkan ısı enerjisi de sıcak su ve kalorifer sistemini ısıtmakta kullanılabiliyor. Ancak ürünün şu an için piyasaya sürülmesinin önünde iki engel bulunuyor. Bunlardan birincisi, Türkiye’deki yasaların elektrik dağıtım şebekesi dışında konutların kendi elektriğini üretmesine izin vermemesi. Diğeri ise, aracın üretim maliyetinin hálá seri üretime geçilip tüketicilere sunulacak kadar düşürülememesi.
10 DAİREYE ENERJİ: Vaillant, 10 daireli bir apartmanın ısı ve enerji ihtiyacını karşılayabilecek cihazın maliyetini, ilk aşamada 5 bin Euro seviyesine çekmeyi planlıyor. Yakıt hücresi cihazının geleceğin önemli ev aletleri arasında yer alacağını dile getiren Grosser, Türkiye’de de bu tür alternatif enerji kaynaklarına geçişin kaçınılmaz olacağını söyledi.
Türkiye en hızlı büyüyen pazar VAILLANT Grubu Yönetim Kurulu Eş Başkanı Claes Göransson, Türkiye’nin şirket satışları içinde Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı olduğunu söyledi. Türkiye’nin şirketin toplam satışı içindeki payının yüzde 4 olduğunu, ancak Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen pazar konumunda bulunduğunu ifade eden Göransson, Türkiye’nin Asya pazarına açılmayı düşünen Vaillant için bir model oluşturacağını kaydetti.