ABD’de mortgage piyasasındaki dengelerin bozulması piyasaları olumsuz etkiledi. Borsada yüzde 2.8’lik kayıp yaşandı. Dolar 1,43 YTL’ye çıkarken, faiz yüzde 20’yi aştı.
ABD’de yüksek faizli mortgage kredileriyle ilgili sorunların giderek derinleşmesiyle birlikte yurtdışı piyasalardaki düşüşe paralel olarak borsada da düşüş yaşandı. Güne 41 bin 665 puandan başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, 1.164 puan gerileyerek 40 bin 501 puandan günü tamamladı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 2.8 oldu. Endeks seans boyunca en düşük 40 bin 182 puana geriledi.
Bankalararası piyasada dolar yeniden 1,43’lü seviyelere çıktı. Gün içinde dolar en yüksek 1,4345, en düşük 1,4180 YTL’yi gördü. Dolar 1,42 YTL düzeyinde dengelendi.
Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 20.34’e yükseldi.
ABD’DE MORTGAGE SORUNU
Piyasalardaki hareket ABD’deki gelişmelerden kaynaklanıyor. ABD’de ‘subprime’ olarak ifade edilen yüksek faizli mortgage kredileriyle ilgili sorunların giderek derinleşmesi, dünya piyasalarında sert düşüşlere yol açtı. ABD Mortgage Bankaları Birliği’nin sektördeki kötü gidişatı gözler önüne seren verileri, New Century ve Accredited gibi şirketlerin iflasın eşiğine gelmesi ve Massachussets eyaletinin sektörle ilgili inceleme başlatması, piyasalardaki tedirginliği arttırdı.
Wall Street endeksleri dün yüzde 2’yi aşan oranlarda değer kaybederken, Latin Amerika borsalarında yüzde 3.5 aşan düşüşler oldu.
Tokyo Borsası bugün yendeki yükselişin de etkisiyle, yüzde 2.9 düştü. Avrupa borsalarında ise yüzde 2’ye varan düşüşler yaşandı.
UZMANLAR NE DİYOR?
Cüneyt Başaran (Commerz Bank Trader): İkinci dalga denen satış ciddi bir şekilde gelmiş durumda. Önümüzdeki bir-iki ayı etkisine alacak bir satış dalgası olduğunu düşünüyorum; arada düzeltmeler olacaktır. Hareketin ABD’den kaynaklandığını görüyoruz. Bu nedenle başta gelişmekte olan piyasalara ve hisse senetlerine ciddi etkisi olacağını düşünüyorum. Bundan sonra bütün gözler ABD’de olacak. Bir panik ortamı beklemiyorum. Türkiye’deki hareket dünyadaki çalkantıya bağlı olacak, bir-iki haftaya netleşir.
Süha Yaygın (Toronto Dominion Bank Trader): Bu hareket ‘daha büyük bir hareketin başlangıcı mı’ diye düşünmek gerekiyor. Burada çok temkinli olmak gerek. Piyasalarda bugün itibarıyla bir panik yok ama aşağı hareket devam edebilir. Bu bozulma devam ederse üç ay içerisinde ABD faizde indirime gidecektir. Yüzde 5.25’lik faiz çeşitli kredi batıkları getiriyor.