Tüketici örgütleri, Mortgage Yasası’nın altının henüz doldurulmadığını, tüketici hakları konusunda belirsizliğini koruduğunu ifade ederek, konut kredilerinde mortgage sistemine geçilmesini önermediklerini bildirdi.
Tüketiciler Derneği, Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği ve Tüketici Hakları Merkezi’nden yapılan ortak açıklamada, mortgage sistemine geçmek istemeyen tüketicilerin, 6 Haziran tarihine kadar dilekçelerini vermeleri gerektiği hatırlatıldı.
“5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un çıktığı, ancak tüm mevzuatın oluşmadığı ifade edilen açıklamada, “Başka bir deyişle, Mortgage Yasası’nın altı henüz doldurulmamıştır” denildi.
Yasanın, tüketici hakları konusunda belirsizliğini koruduğu, bu nedenle kredi alanların, çok dikkatli olması gerektiği vurgulanan açıklamada, tüketicilere şu uyarılarda bulunuldu:
* Değişken faizler, her zaman büyük risk taşır.
* Sabit faizle kredi almayı düşünen tüketicilerin, erken ödenmesi durumunda yüzde 2 oranında ceza ödeyeceği unutulmamalı.
* İlk taksitin ödenmemesi durumunda, bir aylık süre tanınarak borcun ödenmesi istenecek ve ödenmediğinde banka evi satacak ve itiraz için kalan borcun yüzde 30’unu teminat olarak yatırma zorunluluğu olacaktır, itiraz haksız bulunduğunda yüzde 15 oranında ceza ödenecek.
* Tüketici kredisiyle alınan konutlarda 5 yıl zaman aşımı uygulanırken, mortgage ile alınan kredide bu süre sadece 1 yıl.
* 10 yıl boyunca ev başkasına devredilemeyecek.
* Tüketici kredisiyle alınan konutların birden fazla taksitinin geri ödemesinin yapılması ya da kalan borcun tamamının ödenmesi durumunda gerekli faiz ve masraf indirimi yapılması zorunlu.
* 10 yıl sonra devredildiğinde kalan borcun yüzde 2’si ceza olarak ödenecek.
* Birbirini izleyen en az iki ödemenin yapılmaması halinde kalan borcun tümünün ifası talep edilebilecek.
* Mortgage’ın ipoteğe dayalı bir kredi olduğu unutulmamalı.