ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 137 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

BRÜT BETON KALIPLARININ UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1-   Sağlamlığı ve doğal koşullara dayanıklılığı- gerektiğinde çeşitli katkılarla yararlı özellikler kazandırılmış uygun karışımlar ve de iyi bir döküm işçiliği ile sağlanan çıplak betonun biçim ve yüzey düzgünlüğü özenle yapılmış bir kalıba bağlıdır.
2-   Çıplak beton kalıbı kesinlikle bir kalıp projesine göre yapılır. Önceden hazırlanabilme olanağı, uygulama kolaylıkları  ve de çok defa kullanılabilme bakımlarından ise panolar halinde düzenlenir.
3-   Panolar çelik saçlardan  olabildiği gibi lamba-kiniş geçmeli rendeli tahtalarla ya da sudan etkilenmez kontrplak, odunlifi vb. Levha kaplı eş alınlıkta normal tahtalarla  da  yapılabilr.  (Kolay ve hasarsız sökülebilmeleri için panolar örneğin ara çıtaları  vb. yardımı ile-uygun ve pratik bir düzenle hazırlanmalı, bombe yapmamaları için yeterli kalınlıkta  ve yeterince kuşaklanmış olmalıdır. Gereken hallerde köşelere üçgen çıtalar konur, beton suyunun kaçmaması  için derzler plastik maddelerle tıkanır).
4-   Düzgün bir kalıp, panolarındaki özenle birlikte kalıp iskelesi ve desteklerinin düzgünlüğü  ve sağlamlığını da gerektirir. Kalıp ve iskele  dakikada 6-8.000 devirli vibratör etkisine dayanabilmelidir. (Perdelerde kalıp iskelesi ya her iki yüzde, taban genişliği 4m.’yi geçmemek üzere yüksekliğinin yarısı kadar olan üçgenler biçiminde yapılır ya da iş iskelesi olarak ta kullanabilmek için  bir yüzde 1.2-2 m. genişlikte ve perde yüksekliğinde dikdörtgen  biçiminde yapılır ve diğer yüz bu iskeleye bağlanır).
5-   Kalıbın düzgünlüğünde  en önemli hususlardan biri  de kalıp yüzeylerinin birbirlerine  paralelliği, ara mesafelerinin değişmezliğidir. Bu ara mesafenin korunması önceden hazırlanmış beton takozlarş metal ya da plastik borulardan mesafe tutucularla olur.
6-  ......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.


    


Eklenme Tarihi : 20 Ağustos 2005
Yazar : Y.Mimar Firüzan Baytop
Makale Okunma Sayısı: 17012


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0266 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -