MİMARLIK BİLİMİNİN ANLAMI
"Mimarlık" olgusu değişen zamanlara, yaşam biçimlerine ve durumlarına göre farklı anlamlar kazanmaktadır. Mimarlık, içinde yaşadığımız topluma kimlik vermekte ve aynı zamanda, bizlerin gelecek kuşaklara bırakacağı özel kültür mirasının bir parçasını oluşturmaktadır.
Bunun dışında mimarlık, günlük yaşamımızı sürdürdüğümüz kent ve çevrelerdeki yaşam kalitesinin gelişiminde, fiziksel çevre kalitesi açısından önemli bir rol oynamaktadır.
Ülkemiz için mimarlık konusunda savunabileceğimiz, yapılı çevremizle ilgili güçlü bir geleneğe sahibiz. Ancak, son yıllarda, birçok şeye bağlı olarak, mimari kalite yönünden fiziksel çevremizle ilgili güzelliklere ilişkin bir dizi işlevsel soru işaretleriyle karşı karşıyayız. Örneğin, hızla ilerleyen yapılaşma ve bu yapılaşmadaki deneyim yoksunluğu, giderek mevcut yapılı çevrede kültür mirasının eksikliğini hissettirmekte ve aynı zamanda mevcut çevreye uyum sorunu göstermektedir.
Kamusal Sorumluluk: Mimari koşullar ve bu koşulların gelişimi için kamusal sorumluluğun önemli bir anlamı vardır. Kent sınırları içinde sorumlu olan kamu kurumlarının çalışmaları ile bu kurumların çeşitli imar yasaları dahilinde gerçekleştirdikleri yapılar, tesisler ve benzeri yapılı çevre elemanlarının tümü belirli bir plan dahilinde yürümektedir. Fakat yine de, ülke genelindeki kamu kurumlarının kentler düzeyinde yerel yönetimlerin gerçekleştirmekte olduğu bu çalışmalara ilişkin idari sorumluluğu üstlenme şekli şimdiye kadar toplu bir politika biçiminde net ve sistematik olarak ifade edilmemiştir. Devlet politikasında, mimari koşulların gelişmesi konusunda konuya bağlı olarak Kültür, Konut ve Çevre Bakanlıkları çeşitli şekillerde sorumluluk üstlenmektedir. Bu bakanlıklar, çeşitli kentlerdeki yapılaşmaları denetleyebilseler bile, kamusal sorumluluğun içinde yer almadığı düşünülen bazı yapıların denetimi yerel yönetimlere bırakılmaktadır.
Ama<......
>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız. |