1. GİRİŞ
Betonlardan, en genel anlamda beklenen üç ana nitelik; işlenebilme, dayanım, ve dayanıklılık (durabilite) tır [1]. Beton, yerine yerleştirilirken viskoz bir sıvı olduğundan, betonun akış (flow) özellikleri veya reolojisi yapı endüstrisi açısından önemlidir. Beton bileşiminin karmaşık yapısı nedeni ile, bileşenleri yolu ile betonun akışkanlığının tahmin edilmesine dönük belirgin bir yöntem maalesef bulunmamaktadır. Beton içinde, 1 µm çapındaki çimento taneciklerinden 30 mm çapındaki kaba agrega tanelerine kadar oldukça geniş bir aralıkta tanecik boyutu dağılımı bulunduğundan reolojik parametrelerin ölçümü dahi güçlükle yapılabilmektedir. Bu nedenle, üretilmiş bir betonun akıcılığı genellikle, malzemenin gerçek akışkanlık özelliklerinin kısmen ölçümlenmesine imkân sağlayan standart deney metotlarından birinin kullanılması ile yapılmaktadır [2,3].
İşlenebilirlik, betonun karıştırma ve yerleştirme işleminin minimum enerji ile ve homojenliğini yitirmeden,ayrışmadan yapılması ve kalıbını boşluksuz doldurabilmesi ile ilgili bir taze beton özelliğidir [1,4].
İşlenebilmenin daha iyi anlaşılabilmesi için gerekli kavram ve tanımlar aşağıda sıralanmıştır.
- İri agrega tanelerinin dağılım düzeninin kaybolarak, taze betonun kütlesinden ayrılması olayı ayrışma [segregation] olarak adlandırılmaktadır [1,3,5].
- Terleme [bleeding], beton karışımındaki suyun kütleden ayrılarak yüzeye çıkması ile oluşan özel bir ayrışma çeşitidir [3,5].
- Taze haldeki betonun üniformluğunu tüm karıştırma, taşıma ve yerleştirme işlemleri boyunca ve yerleştirme sonrasında koruyabilmesi, karışımın ayrışmaya ve terlemeye karşı direnebilme yeteneğine kararlılık [stability] denilmektedir [3,5,6].
- Betonun kolay ve az enerji ile karılması, yerleştirmesi ve kalıbı boşluksuz doldurabilmesine akıcılık [flow] denilmektedir [3,6].
- İri agrega tanelerinin karıştırma, taşı......
>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız. |