Tarih boyunca insanın suya olan gereksinmesi, onu suyun biriktirilmesine zorlamış, bu nedenle önceleri günlük ihtiyaçlarını giderecek su kapları yapan insan, daha sonraları bilhassa su kaynaklarının kıt olduğu yörelerde su biriktirme yapıları yapmak zorunda kalmıştır. Bu yapılardan en önemlisi barajlardır. Sözcük olarak baraj Fransızca kökenli olup sözlüklerde su bendi, büget, engel olarak açıklanmaktadır.
Çeşitli özel amaçlarla yapılanlar olduğu gibi genel olarak suların faydasını arttırmak için vadilerin kapatılması suretiyle yapılan 15 metreden yüksek su depolayan yapay yapılara BARAJ diyoruz. Barajlar yapımı çok uzun süren (3-10 yıl) ve pahalı olan, yıkılmaları halinde çok büyük can ve mal kaybına sebep olan mühendislik eserleridir.
Yükseklikleri 15 metreye kadar olan ve barajlara göre daha basit su depolama tesislerine de GÖLET denilmektedir
BARAJLARIN FAYDALARI ve DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Barajların faydalarını kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
1. Tarım alanlarının zamanında ve yeterli olarak sulanmasını sağlar. 2. Hidroelektrik enerji üretir. 3. İçme, kullanma ve endüstri için gerekli suyu düzenli ve sürekli sağlar. 4. Yerleşim ve tarım alanlarını taşkınlardan korur.
Barajların yukarıda sayılan doğrudan faydaları yanında aşağıda sayılan dolaylı faydaları da vardır:
1. Su üzerinde ulaşıma olanak sağlar, 2. Su ürünleri üretimi, özellikle balıkçılığın gelişmesini sağlar, 3. Avcılığın gelişmesini sağlar, 4. Mesire yerleri sağlar, 5. Toprak erozyonunun önlenmesi veya azaltılması sureti ile toprak muhafazasını sağlar, 6. Milli güvenlik üzerinde olumlu etki yapar, 7. İklim üzerinde olumlu etkisi vardır, 8. İstihdama olumlu etkisi vardır, 9. Gelir dağılımının düzeltilmesine yardımcı olur, 10. Su kalitesinin ve kirlenmenin kontrolu sağlanabilir, 11. Su sporları yapılmasına olanak verir,
Bu sayılan yararları yanında baraj yapımında özellikle dikkat ......
>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız. |